Julkaisemme käännöksen 14. Heinäkuuta Newepochmedia -uutissivulla julkaistusta uutisesta, joka käsittelee Gibraltarinsalmella tapahtunutta iranilaisen öljytankkerin kaappausta brittiläisen imperialismin toimesta, osana imperialistien välistä ristiriitaa.
– Toimitus
Iso-Britannia on ottanut haltuunsa iranilaisen öljytankkerin Gibraltarin rannikon läheistyydessä pitäen miehistöä väliaikaisesti panttivankeinaan. He väittävät, että alus oli kuljettamassa öljyä Syyriaan. Iso-Britannia väitti sen jälkeen, että Iranin vallankumouskaartin alus yritti vallata brittiläistä öljytankkeria Persianlahdella. Iran kiistää tämän.
Yhdysvallat, pelaten rooliaan maailmanpoliisina, ei haaskannut hetkeäkään tilanteen käyttämistä sodanlietsonta-agendansa palvelemiseksi. Tämä ei tule yllätyksenä, koska Yhdysvallat ryntäävät kohti jokaista ”oikeutusta” interventiolle välittämättä liikaa totuudesta tarinoiden taustalla. Vakavampi uutinen tässä tarinassa on kuitenkin Iso-Britannian aktiivinen rooli.
Euroopan imperialistit ovat tähän mennessä yrittäneet ylläpitää puolueettomuuden esirippua. Ne väittävät olevansa ydinsopimuksen puolella ja sotaa vastaan. Niillä on kuitenkin aina ollut yhteiset intressit Jenkki-imperialismin kanssa. Ristiriitojen kiristyessä Jenkki-imperialismin, sekä venäläisen ja kiinalaisen imperialismin ja heidän tukikohtansa Lähi-idässä, Iranin, välillä, Euroopan imperialistit ovat selvästi jenkkien puolella. Jenkkien ja eurooppalaisten imperialistien välillä on ristiriitoja, mutta ne eivät ole etupäässä Iranin kansan sortamista vastaan, eivätkä etupäässä sotaa vastaan Venäjän ja Kiinan kanssa. He ovat osoittaneet huolestuneisuuttaan ainoastaan sodan heitä koskettavia seurauksia kohtaan.
Saksa on osoittanut tämän hyvin selkeästi sanomalla: ”Alueella ei ole vain sotilaallisen eskalaation uhka, vaan myös uuden Eurooppaan suuntautuvat pakolaisvirran uhka.” He ovat olleet hyvin äänekkäitä Iranin tuomitsemisessa sen kasvattaessa uudestaan rikastetun uraanin tuotantoaan. Ranska ja Iso-Britannia ovat olleet äänekkäimpiä ydinsopimuksen puolustajia, mutta alueella ne molemmat ovat asettuneet Venäjää ja Kiinaa vastaan. Ne osoittavat tämän tukemalla Saudi Arabiaa Jemenin sodassa, jossa Iran tukee aktiivisesti toista puolta. Saudi Arabia on suurin yhdysvaltalaisen asekaupan vientimaa ja länsimainen linnake Irania vastaan. Eivät kumpikaan, Ranska tai Saksa, kritisoinut Iso-Britanniaa sen ottaessa aluksen panttivangikseen.
Kauppaetujen menettäminen Iranin kanssa ei voi titetenkään olla helppoa eurooppalaisille imperialisteille. Siitä huolimatta, niiden yrityksiä kiertää Yhdysvaltojen asettamia pakotteita ei voida pitää vakavina yrityksinä. Tätä varten kehitettyä Instex-mekanismia (Iran-pakotteiden kiertämiseksi kehitetty kauppamekanismi, suom.) ei seurannut takuuta laillisuuden turvasta kaikille Euroopan maille, jotka halajavat käydä kauppaa Iranin kanssa. Jenkkipakotteiden jälkeen on (kauppa Iranin kanssa, suom.) teoreettisesti laitonta, mutta käytännössä rankaisematonta. Tämä on selvää, kun Yhdysvallat hyväksyivät Instexin ja Iranin torjuessa sen vaihtoehtona ydinsopimukselle Viennassa pidetyssä konferenssissa kesäkuun lopulla.
Iso-Britannian aggressio ja muiden Euroopan imperialistien kuuliaisuus voidaan nähdä suuntauksena kohti Yhdysvaltain linjaa, mikä on tuomittava kaikkien anti-imperialistien ja vallankumouksellisten voimien suunnalta Euroopassa ja koko maailmassa. Näiden pitää sen sijaan tukea Iranin kansaa internationalismin hengessä, kamppailussa imperialistista interventiota vastaan.