Yhdysvallat: George Floydin murhasta seuranneet protestit poliisiväkivaltaa vastaan

Yhdysvalloissa on kuohunut poliisin murhattua mustan miehen, George Floydin. Väkivalta poliisin osalta on osa Yhdysvalloissa vuosisatoja jatkunutta mustiin kohdistuvaa sortoa.1600-luvulla Pohjois-Amerikkaan rahdattiin Afrikasta ihmisiä orjiksi, pääasiassa työskentelemään puuvillaplantaaseilla. Orjuus lakkautettiin lopulta vuonna 1865 porvariston keskinäisten ristiriitojen seurauksena. Tällöin liittovaltaa ajanut Abraham Lincoln voitti konfederaatio-ajatusta ajaneet porvarit. Tästä seurasi segregaation aikakausi, jolloin mustat ja valkoiset pidettiin erillään kaikkilla, niin julkisissa liikennevälineissä, kouluissa, hautausmailla, vankiloissa kuin asumispolitiikallakin. Tänä aikana seurattiin ”erillinen, mutta tasa-arvoinen” (seperate, but equal) ajatusta.

Edelleen tänä päivänä, erityisesti nyt, niin kutsutun ”koronakriisin” aikana, raskaimman taakan kantavat afroamerikkalaiset ja latinot niin taloudellisesti, poliittisesti kuin terveydellisestikin. Nämä seikat oikeuttavat käynnissä olevat protestit ja joukkojen osoittaman vihan sortavaa valtiota vastaan. Protestit, sekä taantumuksen vastatoimet ovat laajimpia pitkään aikaan.

Protesteissa on vastustettu mustiin kohdistuvaa väkivaltaa, erityisesti poliisien kohdistamaa väkivaltaa.Tapahtuma, joka oli ikäänkuin kipinä roihuvalle palolle, tapahtui 25.5, kun poliisi painoi useamman minuutin ajan George Floydin kaulaa katua vasten, hänen toistaessa, ettei saa henkeä. Tämän seurauksena hän menetti tajuntansa ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Murhan tehnyt poliisi, sekä kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia on irtisanottu ja heitä vastaan on nostettu syytteet.

Protestien kuumapiste on Minneapolis, josta joukkojen liikehdintä levisi ympäri Yhdysvaltoja. Suurimmat mielenosoitukset ovat käynnissä Los Angelesissa, Philadelphiassa, Atlantassa sekä New Yorkissa. Myös pääkaupunki Washingtonissa on osoitettu mieltä. Protesteja on ollut useana yönä, näissä on tuhottu kauppoja, autoja ja myös poliisiasema on sytytetty tuleen. Mielenosoittajat ovat myös heitelleet kiviä poliisia kohti ja polttaneet Yhdysvaltain lippuja. Mielenosoituksessa Missourin osavaltiossa, St. Lousin kaupungissa on ammuttu ainakin neljää poliisia ja Las Vegas Strip alueella yhtä.Poliisi on vastannut hyvin räikeällä väkivallalla mielenosoittajia vastaan kyynelkaasulla, pamputtamalla ja käyttämällä tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja. Yölliset ulkonaliikkumiskiellot, eivätkä kansalliskaartit ole kyennyt hillitsemään joukkoja.

Käynnissä olevat protestit vievät jenkki-imperialismin, maailman ainoan hegemonisen supervallan, huomiota sotilaallisesti muualta. Lisäksi valtion nauttima hyväksyntä omalla maaperällään heikentyy jatkuvasti ja joukot näkevät vallitsevan järjestelmän läpimätäisyyden. Protestit ja joukkojen oikeutettu viha osoittaa tämän vahvasti. Sotilaallisen huomion vieminen ja joukkojen kasvava ymmärrys valtion mädännäisyydestä, hyödyttää edelleen sorrettujen kansankuntien vapaustaistelua irti jenkki-imperialismista. Pääasiassa Jenkki-imperialismin sortamien kansakuntien vapaustaistelut ovat maailmanvallankumouksen perusta.Tänä päivänä koko Latinalainen Amerikka on täynnä kuivaa polttopuuta, joka tulee leimahtamaan suurena roihuna.

Yhdysvaltojen kohdistama sorto afroamerikkalaisia vastaan mobilisoi joukkoja myös Suomessa.Koronarajoituksista huolimatta, 3.6. Helsingissä järjestettiin mielenosoitus, johon osallistui arvion mukaan tuhansia ihmisiä, luultavasti enemmän kuin ilmoitettu luku 3000. Tämä ylitti huimasti rajan, joka sallii 50 ja 500 ihmisen kokoontumiset. Vaikka mediassa väitetään poliisin keskeyttäneen mielenosoituksen, todellisuudessa tuhannet jatkoivat protestia marssien. Tänään 4.6. myös Oulussa järjestettiin marssi, johon osallistui satoja nuoria. Helsingin lisäksi mielenosoituksia järjestetään ainakin Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

On oikein kapinoida!

Leave a reply