UPM haluaa polkea työläisten palkkoja

Kuvassa on UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. Hän on porvari, joka haluaa salata verotietonsa ja tienaa vuosittain useamman miljoonan euron edestä.

Olemme aiemminkin uutisoineet UPM:n paperityöläisten jo kuudetta viikkoa jatkuneesta lakkotaistelusta. Nyt mukamas kuumimmaksi kysymykseksi on noussut se, että Paperiliitto haluaa yhden työehtosopimuksen koko yritykselle, mutta UPM on päättänytkin vaatia, että työehtosopimukset neuvotellaan liiketoimintakohtaisesti. Näillä näkymin paperityöläiset eivät ole luovuttamassa tälläkään kertaa helpolla, sillä Paperiliiton hallitus ilmoitti viime perjantaina (4.2), että lakko jatkuu UPM:n tehtaissa 12.3.2022 saakka, ellei ennen sitä saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta. Lakon ulkopuolelle on rajattu työt tehtailla, joihin työläisten on mentävä Helsingin käräjäoikeuden pakottamana.

UPM-Kymmene Oyj:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen vieraili MTV:n Asian ytimessa ohjelmassa, jossa hän suoraan myönsi, että UPM:n tavoitteena on laskea paperityöläisten palkkoja. Palkkoja käytännössä leikattaisiin siten, että työläisten vuosiansiot pidettäisiin nykyisellä tasolla, mutta työtuntien määrää lisättäisiin. Pesosen haastattelusta hyvin huomasi, että UPM pitää kansaa ja erityisesti paperityöläisiä sangen tyhminä. Sillä Pesonen sanoi haastattelussa suoraan näin: Haluamme taata hyvän vuosiansion. Työaika on 34,5, tuntia viikossa. Haluamme siihen vähän lisää. Ei palkkoja leikata.”, kun toimittaja tarttui tähän vastaukseen ja huomautti, että eikö tuo tarkoita palkkojen leikkausta. Pesonen vastasi tähän: ”Jos sen niin haluat laskea ja ajatella, niin ehkä se sitten on niin”.

Suomalainen ammattiyhdistysväki on tietoinen siitä, että UPM:n tapauksessa kyse on siitä, että suurporvaristo haluaa murtaa nykyiset rakenteet ja laittaa perinteisen ammattiyhdistysliikeen polvilleen. Tietenkin Pesoset ja Wahlroosit eivät tätä myönnä, mutta kuitenkin haastattelussa Pesonen myöntää itsekin, että UPM ei välitä lyhyen aikavälin taloudellisista tappioista pätkän vertaa, vaan sen toiminta perustuu pidemmän tähtäimen suunnitelmiin.

Mistä tässä kaikessa on siis kyse? Koko suurporvaristo ei enää näe perinteistä ammattiyhdistysliikettä sopimusosapuolena, vaan näkee sen rajoittavan liiaksi tavoitteita palkkojen polkemiseksi. Kyse on siis suurporvariston suorasta hyökkäyksestä työväenluokan taloudellisia elinolosuhteita vastaan. Taistelussa UPM:n ja paperityöläisten välillä, myös hyvin näemme kuinka ovelasti porvaristo on pyrkinyt laittamaan kansan kansaa vastaan, kertomalla käsissään olevan median kautta, kuinka paperityöläiset tienaavat mukamas satumaisia summia. Ehkäpä paperityöläiset tienaavat muutamia tuhansia euroja kuukaudessa, mutta suhteellisuudentajun vuoksi on hyvä myös huomioida, että samainen verotietonsa salannut UPM:n toimitusjohtaja Pesonen, tienasi vuonna 2020, yli 5 miljoonaa euroa. Lisäksi on muistettava, että paperityöläiset ovat käyneet aina kovia työtaisteluita palkkansa eteen, eikä mikään ole tippunut heille kuin taivaasta tai paperiherrojen armeliaisuudesta. Ylipäätään paperityöläiset mahdollistavat koko UPM:n olemassaolon. Nyt heidän vuosikymmeniä jatkuneiden taisteluidensa hedelmät aiotaan ottaa heiltä pois, juuri aikana jolloin inflaatio jyllää, elinkustannukset karkaavat käsistä sekä ylipäätään maan talous on todella huonossa tilassa, aikana jolloin moni työläinen ei voi olla ylipäätään varma siitä, että onko hänellä edes työpaikkaa enää huomenna.

Mitä tämäkin tapaus opettaa kansalle? Perinteisesti paperityöläisen asemaa on pidetty hyvin vakaana. Heillä on ollut kohtuullisen hyvät palkat ja turvattu elämä. Nyt kuitenkin kansa voi nähdä, että kun valtaapitävä suurporvaristo aloittaa hyökkäyksen työläisten elinehtoja vastaan, niin jopa oikeuslaitos on palvelemassa suurporvariston tahtoa. Ainoa keino, jolla työläiset voivat muuttaa asioita, on järjestäytyminen ja taistelu porvariston diktatuuria vastaan. Työläisten kohtalo ei saa olla muutamien suurporvareiden käsissä, ja jotta työläiset voisivat itse päättää omasta kohtalostaan, on heidän murskattava vallankumouksella nykyinen porvariston diktatuuri, sekä rakennettava oma proletariaatin diktatuurinsa, jossa toteutuu todellinen kansandemokratia. Uusi valtio, jota johtavat työläiset, tulee ensimmäisten tekojensa joukossa kansallistamaan UPM:n kaltaiset suuryritykset ja siirtyy suunnitelmatalouteen. Tällöin saamme talouden palvelemaan kansaa, eikä se enää palvele vain yksittäisiä suurporvareita, heidän pyrkimyksissään rikastua lisää.

Kaikki tuki lakkoilijoille!

Eläköön vallankumous!

Leave a reply