Hallitus hyökkää lakko-oikeutta vastaan

Vallankumoukselliset ovat johdonmukaisesti vastustaneet lakko-oikeuden kaventamista myös Marinin hallituksen aikana. Lukijan kuva vuodelta 2022.

Orpon hallitus on valmistelemassa niin sanottua suojelutyölakiuudistusta. Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, lakiuudistus rajoittaisi lakko-oikeutta mikäli ”turvallisuus” sitä vaatisi: lakot eivät saisi uhata henkeä ja terveyttä, vaarantaa ”tuotannon tai palvelutoiminnan kannalta välttämätöntä tai muuta merkittävää aineellista omaisuutta”, ei saisi aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle tai eläimille, ei saisi vaarantaa armeijan tai valtion päätöksenteon toimintaa eikä energian, veden, lääkkeiden tai ruoan saatavuutta vakavasti. Lain piiriin kuuluisi siis työtaistelun kannalta merkittävimmät alat, joita velvoittaa melko lavea tulkinta ”turvallisuudesta”. Kyseessä on ilmiselvä hyökkäys työväen lakko-oikeutta vastaan, eikä hallitus edes pyri käyttämään verukkeita sen peittämiseen: prioriteetti näyttääkin olevan uudistuksen läpiajaminen vielä, kun vaalit eivät paina päälle ja hallitus on toimintakykyinen.

Meidän ei tule kuitenkaan rajoittaa uudistusta ”oikeiston” ajatukseksi. Marinin kaudella vuonna 2022 toimeenpantiin nykyisen lain ennakkotapaus, potilasturvallisuuslaki. Tällöin hoitajien lakko-oikeuden mittavan rajoittamisen puolesta äänesti muun muassa koko SDP:n eduskuntaryhmä. SDP:n on turha pyrkiä hyödyntämään nykyistä uudistusta edistääkseen omaa politiikkaansa, sillä se itse on mahdollistanut nykyisen kehityksen. Sitä paitsi osa sosiaalidemokraateista pitää jotain hallituksen uudistuksia jopa hyvinä.

Terveys- ja hyvinvointialan ammattiliiton (Tehy) puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on luonnehtinut lakiuudistusta orjalaiksi, soimaten hallitusta muun muassa siitä, että loppusuoralla lakiuudistusta muutettiin hätätyön laajuuden osalta, ja Perussuomalaisia kelkkansa kääntämisestä potilasturvallisuuslain ja suojelutyölain välillä. Rytköselle suurin ongelma vaikuttaa olevan se, että lakiesitystä muutettiin viime hetkellä niin, että työntekijöitä voitaisiin pakottaa töihin ilman heidän suostumustaan hätätyön nimissä. Hänen mukaansa tämä on ”trumpismia” – hän kuitenkin unohtaa sujuvasti, että uudistukselle portit avasi Marinin ”vasemmistohallitus”, jota johti myös Rytkösen sydäntä lähellä oleva SDP. On tunnettua, että vain hiukan sen jälkeen, kun Rytkönen totesi, että ”hoitajat eivät ikinä unohda tätä”, poseerasi hän SDP:n vaalimainoksessa. Syy sille, miksi Rytkönen nostaa esille ”trumpismin” ja Perussuomalaiset, on tukea SDP:n opportunismia.

Olemme aiemmin raportoineet vallankumouksellisten aktioista Tampereella potilasturvallisuuslakia vastaan vuonna 2022. Nämä ovat muun muassa tehneet seinämaalauksen ja levittäneet julisteita, joissa tuomitaan pakkolaki ja vaaditaan kansanvaltaa, proletariaatin diktatuuria.