Nimeä ”Pohjanvartio” käyttävä fasistinen järjestö on aloittanut julkisen toimintansa tämän kesän kuntavaalien yhteydessä ”valtapuolueita” vastustavalla toiminnalla. Se suoritti Tampereella aktioita, joissa vaalimainosten päälle liimattu heidän sanomaansa, joka tuomitsi mm. kaikki eduskuntapuolueet, ja lisäksi vaalimainokset oli sotkettu tekoverellä. Kohteina olivat kaikkien, myös pienpuolueiden vaalimainokset. Järjestö kertoo verkkosivuillaan, että se on perustettu aiemmin tänä keväänä.
Huolitellun julkisivunsa ja muinaisten symbolien käytön osalta Pohjanvartio herättää mielleyhtymän ”PVL”:ään, mutta löytyy myös eroja: siinä, missä ”PVL” edustaa hitleriläistä natsismia, Pohjanvartio kannattaa aitosuomalaista fasismia, joskin se tarkasti varoo käyttämästä sanaa fasismi – ennen kaikkea se puhuu ”kansallismielisyydestä”. Erotuksena ”PVL”:n ”pohjoismaisuudesta” Pohjanvartio korostaa ”suomalaisen perintömme ainutlaatuisuutta, suomensukuisten heimojen kohtalonyhteyttä ja tahtoamme herättää muinaissuomalainen maailmankuva henkiin myös nyky-Suomessa”. Edelleen, se erikseen alleviivaa jatkavansa 1900-luvun alun heimoaktivistien ja suojeluskuntaliikkeen käynnistämää työtä. Jos ”PVL” tavoittelee pohjoismaista natsivaltiota, Pohjanvartio tavoittelee 20–30-lukujen suomalaisen fasismin hengessä Suur-Suomea, joka ulottuisi Uralille asti. Ottaen huomioon suomalaisen nationalismin Venäjä-vastaisuuden ja Mannerheim-kultin Pohjanvartion linja vaikuttaisi vastaavan paremmin suomalaiskansallista fasismia.
Eroista huolimatta asia ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen. Pohjanvartion poliittinen linja vastaa ”PVL”:n ”Kohti vapautta!” -nimen alla julistamaa taistelua ”uuden itsenäisyyden puolesta”, vastustaen pankkiireja ja ”idän ja lännen globalisteja [jotka] orjuuttivat Suomen” (tyypillisiä kiertoilmauksia juutalaisille) jne. Se vastustaa ”’tasa-arvon’ ja ’demokratian’ maallista uskontoa”, pyrkii ”eroon kansainvälisyysajattelusta ja rakentaa Suomen, joka on jälleen suomalainen niin hengellisesti kuin myös perimältään ja poliittiselta järjestelmältään” ja tavoittelee ”kansallismielistä yhteisöä on poliittisesti itsenäinen ja se edustaa taloudellisesti kolmatta tietä”. Tyypillistä fasistista retoriikkaa.
Erityistä huomiota se kiinnittää oikeistopopulistipuolue Perussuomalaisiin, jonka se näkee ”valtapuolueeksi”, jolla on ”monikulttuurisen yhteiskuntajärjestyksen kannattamisen takia verta käsissään”. Lentolehtisessään sillä on tunnus ”Älä äänestä väestönvaihtajaa!”, se painottaa, että ”oppositiopuolueet, kuten Kokoomus ja Perussuomalaiset, ajoivat avoimien rajojen politiikkaa Euroopan pakolaiskriisin aikana”. Se painottaa: ”Kansallismielinen suomalainen ei äänestä ’pienintä pahaa’, sillä pienimmän pahan periaate vain hidastaa väestönvaihtoa”, ja että ”Suomen tulevaisuutta ei ratkaista vaaleissa vaan kaduilla”. Se vastustaa Perussuomalaisia, koska Perussuomalaiset – vaikka on ääritaantumuksellinen – ei ole fasistinen puolue, vaan ehdottomasti parlamentarismin, demoliberaalin järjestyksen kannalla.
Yhteistyöverkostona Pohjanvartiokaan ei sulje täysin pois parlamentaarista vaikuttamista, mutta se jättää sen ”muille järjestöille keskittyen itse niin sanottuun metapolitiikkaan katutasolla”, ja se pyrkii ”vaikuttamaan julkisilla tempauksilla yleiseen ilmapiiriin, mikä edistää kaikkia kansallismielisiä hankkeita – myös puoluehankkeita”. Sen mukaan ”yhdessä poliittisen vaikuttamisen eri muodot rakentavat eheän kokonaisuuden, jonka voimin voimme viedä kaikkia suomalaisen yhteiskunnan tasoja askel kerrallaan kohti uutta itsenäistymistä”. Tämä lähestymistapa kuulostaisi viittaavan siihen, että vähitellen ns. reformistista tietä parlamentaarinen järjestys korvattaisiin ”suomalaisella poliittisella järjestelmällä”. Tässä suhteessa se vaikuttaisi olevan maltillisempi kuin ”PVL”, joka julistaa pyrkivänsä tavoitteisiinsa ”vallankumouksellisesti”.
Mikä Pohjanvartio siis tarkalleen on? Vaikuttaisi jäävän kaksi vaihtoehtoa: joko se on syntynyt hitleriläisten ja suomalaisfasistien välisistä ristiriidoista ”PVL”:n sisällä; tai se on jälleen uusi ”PVL”:n johtama fasistirintama. Jälkimmäinen vaikuttaisi todennäköisemmältä, sillä se vastaa ”PVL”:n strategiaa, ja ”Kohti vapautta!” näyttäytyisi tässä mielessä väliaskelmana ”PVL”:n avoimen hitlerismin ja Pohjanvartion erityisen suomalaisfasismin välillä. Huomionarvoisesti ”PVL”:n ”Partisaani”-media ei kuitenkaan ole uutisoinut tästä uudesta järjestöstä, mikä voi olla taktinen valinta, mutta yhtä hyvin se saattaa viitata ristiriitoihin Pohjanvartion suomalaisfasistien ja ”PVL”:n hitleristien välillä. Kumpi hyvänsä se onkaan, se on jälleen yksi uusi fasistinen järjestö.