Kansanjoukkojen tyytymättömyys kasvussa Itä-Euroopassa

Kuvassa bulgarialaisia partisaaneja saapumassa vapauttamaan maan pääkaupunkia Sofiaa saksalaisen imperialismin sorron ikeestä syyskuussa 1944.

Imperialismin kriisin kärjistyminen korostuu eristetyisesti sorretuissa maissa, kuten lukuisissa Itä-Euroopan maissa. Tässä joitakin uutisia viime ajoilta:

Romaniassa oli helmikuussa lakko Naton asetehtaalla. Helmikuun 11. päivä kahden asetehtaan työntekijät tekivät ulosmarssin ja ryhtyivät neljän päivän mittaiseen lakkoon. Lakko aloitettiin samana päivänä kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili maassa. Lakko kohdistui huonoja työoloja ja erityisesti huonoa palkkausta vastaan. Jenkki-Naton tehtailla maksetaan niin kurjia palkkoja, että työläiset tulevat niillä hädin tuskin tulee toimeen.

Albaniassa on 9.päivä maaliskuuta lähtien järjestetty päivittäisiä mielenosoituksia polttoaineiden hintojen nousua vastaan. Mielenosoituksia on ollut pääkaupunki Tiranissa, Durresissa, Shkodrassa ja muissa kaupungeissa, joissa on jopa rakennettu barrikadeja ja muita esteitä. Lukuisia pidätyksiä on tehty jatkuvasti. Bensanhinta maassa on jo yli 2 euroa litralta, samaan aikaan kun keskitulot ovat 238 euroa kuussa. Hallitus on syyttänyt hintojen noususta Ukrainan sotaa, vaikka hinnasta yli puolet koostuu veroista ja iso osa lopusta hinnanmuodostuksesta tulee jälleenmyyjiltä.

Mielenosoitukset ovat päivittäisiä, joka osoittaa selkeästi kuinka kansanjoukot eivät halua kapitalismin kriisin maksamista harteilleen.

Jenkki-Natoa vastustava mielenosoitus Bulgariassa maaliskuussa.

Bulgariassa on myös ollut suuria mielenosoituksia Yhdysvaltojen käskytyspolitiikkaa vastaan. Pääkaupunki Sofiassa on jo viikkojen ajan järjestetty mielenosoituksia Ukrainan sotaa, Natoa ja Yhdysvaltojen käskypolitiikkaa vastaan – neutraalin ja itsenäisen Bulgarian puolesta.

Yksi merkittävimmistä mielenosoituksista oli maaliskuun 19.päivä, jolloin Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin vieraili maassa. Vierailun tarkoituksena oli Bulgarian ilmapuolustuksen lakkauttaminen samoin kuin neuvottelut Bulgarian keinoista osallistua Ukrainan sotaan.

Anti-imperialistinen järjestö, Syyskuun 23. päivän liike, on myös aktiivisesti osallistunut mielenosoituksiin Yhdysvaltojen Bulgarian politiikasta määräilemistä vastaan.

Liike kommentoi: ”Mitkä ovat meidän päämäärämme: Ensinnäkin maamme neutraaliuden säilyttäminen ja jokaisen pyrkimyksen hylkääminen, jolla yritetään saada Bulgarian kansa osalliseksi näiden etujen vastaiseen sotaan (…) Ensisijaisesti vastustamme Yhdysvaltojen sotilastukikohtien ja sotilasosastojen lisäämistä ja asettamista maahamme ja aseiden kuljettamista Bulgarian kautta Kiovaan.”

Tämä on vain yksi osoitus siitä, kuinka jenkki-imperialismi ja muutamat eurooppalaiset imperialistit pyrkivät vain hyväksikäyttämään Itä-Euroopan maita, omien intressiensä nimissä ja riistämään niiden maita ja kansoja, kilpaillakseen venäläisen imperialismin kanssa, joka pyrkii samaan. Tietty osa sorrettujen maiden porvaristosta myy mielellään maansa imperialisteille hyötyäkseen siten itsekin riistosta ja sorrosta. Näin maiden politiikka on vain imperialistien suoran käskyvallan alla, jolla pyritään pakottamaan kansat osallistumaan imperialistisiin sotiin omia etujaan vastaan.

Syyskuun 23.päivän liikkeen banderolli.

Nämä kansanjoukkojen mielenilmaukset ovat osoituksia siitä, että joukot ympäri maailman vastustavat imperialismia ja kuinka se Euroopassa näkyy erityisesti Itä-Euroopan sorretuissa maissa. Näitä kaikkia kirjoituksessa mainittuja maita yhdistää jo kertaalleen koettu kokemus proletariaatin diktatuurista ja kansandemokratiasta toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Näitä maita yhdistää myös se, että niissä erityisesti kansan syvimmissä ja laajimmissa joukoissa elää suuri kaipaus noita proletariaatin diktatuurin ja kansandemokratian aikoja kohtaan. Tämän vuoksi onkin imperialisteilla nyt todellakin syytä nukkua huonosti, sillä sinä päivänä kun proletariaatin ideologia, marxismi-leninismi-maoismi löytää tiensä Itä-Euroopan sorretuihin maihin, alkaa lähtölaskenta kohti sitä aikakautta jolloin voimme pystyttää ristin kapitalismin haudalle.

Leave a reply