Kenia: Kansa kapinoi IMF:n sanelemia veronkorotuksia vastaan

Joukot kapinoivat veronkorotuksia vastaan Keniassa. Lähde: The Red Herald

18. kesäkuuta Kenian pääkaupungissa Nairobissa leimahti presidentti William Ruton johtaman hallituksen kaavailemia veronkorotuksia vastustava kansan kapina, joka levisi myös maan muihin osiin. Tuhansittain erityisesti nuorisoa osallistui mielenosoituksiiin, joita poliisi ja turvallisuusjoukot yrittivät tukahduttaa väkivaltaisesti. 25. kesäkuuta mielenosoittajat ryntäsivät sisään Kenian parlamenttiin, joka käsitteli veronkorotuksia koskevaa lakia, ja polttivat sen osittain. Suurimmassa osassa Kenian piirikuntia nähtiin suuria mielenosoituksia, ja myös Nakurun ja Embun kaupungeissa joukot valtasivat hallintorakennuksia.

Kenian hallinto vastasi protesteihin lähettämällä poliisin suureksi osaksi rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun ja katkaisemalla internetin maassa protestien leviämisen estämiseksi. Poliisi, armeija, vartijat jne. aseistettiin kovilla ammuksilla ja he avasivat tulen väkijoukkoa vastaan. Useita kymmeniä mielenosoittajia murhattiin, useita satoja tuotiin sairaalaan haavoittuneina ja useita satoja on pidätetty. Ruto kutsui mielenosoittajia ”rikollisiksi” ja sanoi, että mielenosoitukset lopetetaan hinnalla millä hyvänsä. Kuitenkin joukot uhmasivat tätä repressiota ja julistivat, että edes kuolema ei pelota heitä.

Veronkorotusten taustalla on pääasiassa jenkki-imperialismin hallitseman Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) sanelemat toimet, jotka lisäävät ennestään jo inflaatiosta ja kuivuudesta kärsivän kansan taakkaa. Toukokuussa vuosittainen inflaatio oli 5,1%. Ruoan inflaatio oli 6,2% ja polttoaineen 7,8%. Veronkorotuksien myötä Kenian valtio toivoo 2,7 miljoonan dollarin lisäystä verotuloihin, jolla se voisi keventää velkataakkaansa imperialistien pankeille ja olla vieläkin uskollisempi lakeija erityisesti jenkki-imperialismille. Tällä hetkellä korkeat korot Kenian valtionveloissa vievät 37% sen vuotuisista tuloista. Jo viime vuonna Ruton hallinto nosti asumisen ja polttoaineen verotusta IMF:n käskyjen mukaisesti, ja nyt hallitus yritti nostaa esimerkiksi leivän ja muiden peruselintarvikkeiden arvonlisäveroa sekä esimerkiksi terveysvakuutusten, asumisen ja polttoaineen verotusta. Ruton hallinnon uskollisuudesta jenkki-imperialismille kertoo sekin, että samana päivänä, kun joukot valtasivat parlamentin, Kenia lähetti ensimmäiset poliisit Haitiin osaksi jenkki-imperialismin koordinoimaa imperialistien sotilaallista välintuloa maassa. Imperialistit kehuvat Keniaa ”vakaaksi” maaksi ja sen taloutta ”dynaamiseksi”. Kuitenkin nämä tarkoittavat nyt esitettyjen veronkorotusten kaltaista kansan etujen uhraamista imperialisteille, erityisesti jenkki-imperialismille ja protestien veristä tukahduttamista.

Suomalainen imperialismi näkee Afrikassa mahdollisuuksia, ja esimerkiksi Business Finland kutsuu Keniaa ”portiksi Itä-Afrikan markkinoille”. Keniassa sitä kiinnostavat erityisesti energia- metsä-, vesi- ja ICT-sektorit sekä maatalous. Suomalainen imperialismi edistää pyrkimyksiään erityisesti EU:n kautta, joka esimerkiksi solmi vuonna 2023 ”talouskumppanuussopimuksen”, joka mahdollisti esimerkiksi kenialaisten tuotteiden tullittoman pääsyn EU-markkinoille sekä Kenian ”osittaisen ja asteittaisen” avaamisen EU-tuonnille. The Ulkopolitist-media totesi sopimuksesta, että se edistää Suomen tavoitteita lisätä kauppaa Afrikan kasvavilla markkinoilla, mutta vain yhden maan kanssa solmittu sopimus herättää närää muissa Afrikan maissa ja nakertaa näiden maiden ”yhdentymistä” Afrikan vapaakauppa-alueen muodossa. Näin EU pyrkii myös aiheuttamaan hajaannusta sorrettujen maiden keskuudessa.

Suomalainen imperialismi on jo 1960-luvulta asti ylläpitänyt Kenian alisteista asemaa ns. ”kehitysyhteistyön” kautta yhdessä muiden imperialistien kanssa, ja Kenia on sille tärkein Itä-Afrikassa. Tässä se käyttää esimerkiksi ”korkealaatuista koulutusta” ja ”naisten oikeuksia”. Tämä ”kehitysyhteistyö” ei todellisuudessa kehitä Kenian omaa taloutta tai yhteiskuntaa millään tavalla sen kansan eduksi, vaan kehittää byrokraattista kapitalismia ja parantaa olosuhteita imperialistista riistoa varten. Ulkoministeriö toteaakin, että pitkäaikainen ”kehitysyhteistyö” ja monopolien ”kehitysinvestoinnit” ”tehostavat monipuolisesti eri suomalaistoimijoiden välistä yhteistyötä”. Vuosina 2021–2024 Suomi laittaa tähän 32 miljoonaa euroa. Suomella on myös oma (pieni) organisaatio, joka edistää suomalaista imperialismia Keniassa: Kenian Team Finland ja sen ”kansainvälistymispalvelut” yrityksille. Tähän organisaatioon kuuluu mm. Suomen Kenian suurlähettiläs ja muita diplomaatteja sekä kaupallisen alan asiantuntijoita.

Joukkojen kapinan voima pakotti Ruton ensin luopumaan leivän arvonlisäveron korotuksesta sekä uusista moottoriajoneuvojen, rahansiirtojen ja ruokaöljyn veroista. Kun kapina jatkui tästä huolimatta, hän on nyt sanonut, ettei aio allekirjoittaa lakia vaan palauttaa sen parlamentin käsiteltäväksi. Hän väitti, että on kuullut kansaansa, vaikka juuri kutsui heitä maanpettureiksi ja rikollisiksi. Vaikka lakia ei vielä vedettykään täysin pois ja epäilemättä mielenosoitukset tulevat jatkumaan, tilanne osoittaa, että Ruton hallitus on suurissa vaikeuksissa eikä voi noin vain toteuttaa kansanvastaisia toimiaan joukkojen kapinan edessä.

Leave a reply