Latinalaisen Amerikan taisteluita

Tämä uutinen on kooste latinalaisen Amerikan taisteluista. Latinalainen Amerikka on maailmanvallankumouksen kannalta johtava maanosa, jossa puoli- ja siirtomaissa käydään jatkuvaa taistelua imperialisteja ja supervaltoja vastaan, josta erottamattomana osana taistelua myös byrokraattista kapitalismia ja puolifeodalismia, omaa suurporvaristoa ja tilanherroja vastaan. Kun tämä ruutitynnyri räjähtää, tulee räjähdys ulottumaan myös muihin kansakuntiin ja maanosiin, aina imperialistisia kansakuntia myöden,edistäen maailmanvallankumouksen prosessia, sosialismin nousua ja imperialismin ja taantumuksen lakaisemista maanpäältä.Perun, Chilen, Kolumbian, Brasilian, Ecuadorin ja Meksikon taistelut ovat osoituksia siitä, että siellä ei ole hetkeäkään rauhaa. Taistelut ja mm. Perun kansansodan- ja  kommunististen puolueiden perinne luovat vallankumouksellista optimismia ja takovat uskoa siihen, että todella elämme ajanjaksoa, jolloin imperialismi tulee lakaistuksi.

Peru

Peru
Perussa SUTEP: n luokkatietoiset opettajat ovat käyneet kamppailua opportunistia linjoja vastaan. Nuorten opettajien komitea toteaa kutsussaan:

Meidän on taisteltava johtajuuden saamiseksi ammattiyhdistyksessä, ottaen huomioon pohjan uudelleen suuntautuminen ja jälleenrakentaminen, sekä eristettävä Patria Rojan opportunistiset ja vaalien rajoitukset ja paljastettava FENATEPin revisionistit ja opportunistit Castillo Terronesin ruorissa, joka otti johtoaseman vuoden 2017 historiallisessa lakossa pettämällä sen lupauksensa tunnustaa heidän FENATAP-hallitus, jonka jälkeen seurasi vuoden 2018 lakko, jossa he pettivät jälleen Perun opettajat.
Meidän on kiinnitettävä huomiota luokan opettajiin, jotka eivät halua ottaa ammattiliiton johtoa , tämä epäröinti riittää.Vahvistamme luokkaperusteisen ammattiyhdistyksen periaatteet ylittääksemme tämänhetkisen hetken, jota unionimme, Sutep, käy läpi.

Chile

Chile 1

Chile 2

Chilessä Mapuchien poliittisten vankien nälkälakko jatkuu Angolin, Temucon ja Lebun-vankiloissa. Nälkälakko on ylittänyt 80 päivän kynnyksen. Mapuchien taisteluita on tuettu:
Aseelliset yksiköt tekivät useita tietukkoja. Heinäkuun 27. päivän aamuna kylien perheet ja asukkaat ottivat valtaansa kaikki julkiset rakennukset kaikissa Mallecon maakunnan kunnissa Temucon kunnan lisäksi.

Brasilia

Bras

9. elokuuta Brasilian Corumbiaran talonpoikien sankarillisen vastarinnan 25. vuosipäivää vietettiin köyhien talonpoikien liiton toimesta. Brasilian vanha valtio yritti 9. elokuuta 1995 yhteistyössä suurten maanomistajien kanssa murhata 600 perhettä, jotka asuivat entisen Santa Elinan karjatilalla. Talonpojat taistelivat vastaan tässä niin kutsutussa Santa Elinan taistelussa. Yli 11 talonpoikaa murhattiin ja yli kaksisataa haavoittui.
Noin 20 aktivistia Rondonian eri puolilta kokoontuivat muistamaan tuona päivänä kuolleita ja tuomitsemaan sen, että murhaajat ja kiduttajat jäävät edelleen rankaisematta ja, että perheille ei ole maksettu korvauksia.

Ecuador

Ecuador

”Ei äänestystä, valmistele kansansotaa!”


Ecuadorin toverit ovat julkaissut uuden kutsun, jossa tuomitaan vaalit, sen ehdokkaat ja vaaditaan taistelua:
– Luodaan tietoisuus siitä, että ainoa asia, jonka saamme vaaleista sen lisäksi, että edesautamme vanhan demokratian lujittamista, on kurjuuden aiheuttavan ryhmän sijoittaminen hallitukseen, joka on vastuussa suurimman osan ihmisten kivun, nälän ja kärsimyksen kanssa leikkimisestä, kaupankäynnistä ja neuvottelusta.
– Talonpoikien, työntekijöiden ja muiden joukkojen järjestöjen militarisointi. Militarisoida vaalien ja niiden toimijoiden vastaiset toimet.
– Pakotetut esteet. Estää kaikkien vaaleja edistävien toimijoiden vapaa liikkuvuus. Keskeyttää prosessi taistelevilla esteillä.
Ecuadorin ihmiset: Ei riitä, että ilmoitamme tai kuulutamme ÄLÄ ÄÄNESTÄ. On tärkeää kehittää toimia, jotka edistävät vaalien boikottia. Jos jaamme ideoita, olkoon se toiminnan ja muutoksen laukaisemiseksi.


Ecuadorissa Quiton kaupungissa järjestettiin onnistunut mielenosoitus terveydenhuollon työntekijöiden ammattiyhdistyksen Fetsapin, ja kansanjoukkojen puolustusliikkeen aloitteesta. Mielenosoittajien määrätietoisuus ja protestien leviämisen pelossa, valtio pakotettiin toteuttamaan mielenosoittajien vaatimuksia, mikä johti konkreettiseen voittoon taloudellisessa taistelussa. Erityisesti jäljellä olevien palkkojen maksamisen vaatimus on tärkeä, koska nykyinen koko maan tilanne on sellainen, että vain asevoimat ja poliisi saavat palkansa ajoissa, kun taas loput valtion työntekijät eivät saa rahaa ollenkaan tai vastaanottaa sen myöhässä.

Kolumbia


Kolumbian työttömyysaste nousi toukokuussa 21,4 prosenttiin kriisin vuoksi, ja se vaikuttaa erityisesti 47 prosenttiin väestöstä, joka työskentelee ns. epävirallisessa sektorissa. Monilla perheillä ei ole enää varaa maksaa vuokraa. Siksi sadat perheet ovat ottaneet aikaisemmin käyttämätöntä maata käyttöönsä Soachassa, kunnassa joka sijaitsee Bogotan kaupungin eteläpuolella. Mellakkapoliisi ESMAD hääsi 25. kesäkuuta 800 perhettä ja surmasi 15-vuotiaan pojan Duván Mateo Aldanan. Sadat joukot menivät 6. heinäkuuta kaduille protestoimaan tätä, tukkien Bogotalle johtavan keskusvaltatien.

 

 

Kolumbian taantumuksellinen armeija yhdessä ESMADin kanssa, 13. elokuuta, murhasi kaksi alkuperäiskansojen talonpoikaa, haavoitti kahta muuta ja sieppasi toisen. Yksi murhattu talonpoika oli alkuperäiskansan radio Payumatin toimittaja Abelardo Liz. Hänen vaimonsa on viisi kuukautta raskaana 38-vuotiaana. Johel Rivera, joka oli taistellut maan puolesta vuosia, myös murhattiin.

Meksiko


Kunnianosoituksena Luis Armandolle, joka tunnetaan paremmin nimellä “Commandante Gato”, avattiin hiljattain uusi yhteisöllinen kulttuurikeskus Cerro Granden kotikaupungissaan, joka sijaitsee Oaxacan itäosassa Meksikossa. Siellä “Comandante Gato” osallistui moniin alkuperäiskansojen kamppailuihin Istmo de Tehuantepec -alueella. Hänet murhattiin 11. huhtikuuta 2019, kun hän oli matkalla takaisin Cerro Grandeen.
Taisteluiden kunnioittamiseksi ja jatkamiseksi ”Luis Armando Fuentes Aquino” avattiin nuorten ja lasten aloitteesta luomalla heille paikka opiskella ja oppia.

 

 

Leave a reply